Egyiptomi ételek, italok, gasztronómia

Az egyiptomi gasztronómiáról általában

Egyiptomi ételAz egyiptomi konyha és gasztronómia kultúrája és művészete is az ókorra nyúlik vissza. A mai egyiptomiak mindennapi ételeinek egy részét már a fáraók idejében is ismerték és fogyasztották. A későbbi idők folyamán az egyiptomiak konyhaművészetére nagy hatást gyakorolt a görög, a római és a perzsa kultúra is. Az ország étkezési szokásait nagyban befolyásolja az iszlám vallás, mely új szokásokat és szabályokat vitt a gasztronómiába. Az egyiptomi arabokra jellemző, hogy több rizst fogyasztanak, mint a többi afrikai országban, ahol rizs helyett inkább a kuszkuszt részesítik előnyben.
Étkezési szokásaikat leginkább a sokféleség és a kötetlenség jellemzi. Előszeretettel fogyasztanak marha-, kecske-, bárányhúst és különböző szárnyasokat (jellegzetességük: galambhús), halat, zöldségek közül: padlizsánt, retket, uborkát, vörös- és fokhagymát, póréhagymát, babféléket, szezonális zöldségeket. Sok ételük alapanyagai között megtalálhatjuk a sajtot és a mézet. Az egyiptomiak sokféle gyümölcsöt is fogyasztanak. A szezonális gyümölcsökön kívül szinte mindig kerül az asztalra görögdinnye, datolya, füge, gránátalma, mandula és szőlő.

Egyiptomi kenyérfélék, pékáruk, evőeszköz hiánya

Az egyiptomiak rengeteg kenyérfélét fogyasztanak. Legjellegzetesebb pékárujuk a búzából készült, pita-szerű kenyér, melyet a nap bármely szakában, bármely étkezésénél minden ételhez kínálnak és fogyasztanak. A kenyeret gyakran evőeszköz helyett is használják, így az arab világban ne lepődjünk meg, ha nem kapunk evőeszközt. Ilyenkor nyugodtan tunkolhatjuk vagy megtölthetjük kenyerünket. Amennyiben nem tálalnak evőeszközt, úgy a kenyéren kívül szigorúan csak jobb kezünket használhatjuk az étel elfogyasztásához. A kenyéren kívül még rengeteg féle pékáruval találkozhatunk, így zsemlefélékkel, kiflikkel és további, válozatos és ízletes kenyérfélékkel. A pékárukat minden étkezés mellé nagy választékban kínálják és fogyasztják.

Egyiptom Kávé, tea, vízipipa (shisa)

Mint az arab és keleti világok legtöbbjében, úgy Egyiptomban is nagy hagyománya van a kávé és tea fogyasztásának. A kávét és a teát is erősebben fogyasztják, mint ahogyan az nálunk megszokott. Az éttermekben, bárokban és szállodákban általában instant kávét szolgálnak fel, azonban érdemes betérni egy igazi helyi kávézóba, ahol megkóstolhatjuk az eredeti, erős, főzött arab kávét is. A kávét a legtöbben cukor nélkül (száda) isszák, ám lehet kérni félédesen (matbota) vagy cukorral (ziáda) is. Az egyiptomiak legtöbbször mentateát isznak, mely leforrázott friss mentalevélből és feketeteából készül, különleges frissítő ital. Ezekben a helyi kávézókban és az utcákon is gyakran láthatunk helyi férfiakat vízipipázni. A shisa hozzátartozik az arab kultúrához, melyet általában a szállodákban is kipróbálhatunk. A vízipipát különböző ízesített dohánnyal készítik el. Legleterjedtebb az almás és a mentás dohány, de megkóstolhatunk egyéb gyümölcsös, kólás vagy akár kávés dohányt is.

Egyiptom édességek

Az étkezések végén Egyiptomban sokféle édesség kerül az asztalra, sütemények, torták. Az édességek sokkal édesebbek, mint ahogyan mi készítjük őket. Legnépszerűbb édességük, az itthon is ismert mézes baklava, melyet dióval, mandulával vagy pisztáciával készítenek.

Egyiptom italok

Az arab kultúrában a vallásnak megfelelően, általában nem fogyasztanak alkoholos italokat. Ritkábban esetleg sört vagy bort isznak, melyet –az itthoni szokásoktól eltérően- datolyából készítenek. Mivel az országban az iszlám vallás nem engedélyezi az alkoholos italok fogyasztását, így speciális italuk nincs, ám nagyon finom ánizs pálinkákat készítenek. A vallási kultúra értelmében a legtöbb boltban nem árulnak alkoholos italokat.
Kérdése van? +36 1 785 9892