Egyiptomi hasznos tanácsok

A világ egyik legősibb civilizációja Egyiptom.
Impozáns építmények, csodálatos műalkotások, páratlan kultúra és káprázatos vallások hazája.
 

Egyiptom földrajz és éghajlat

Afrika északkeleti csücskében elterülő ország, melyet a Nílus oszt ketté, a Szuezi csatorna pedig tovább tagolja. Északi határa a Földközi tenger, keleten a Vörös tenger mossa partját, a két tengert pedig a Szuezi csatorna köti össze. A Sínai félszigeten forrongó országok határolják - Izrael, Jordánia, Szaud-Arábia - délen Szudán, nyugaton pedig Líbia a szomszéd. Az északi tengerparttól mintegy 100-150 kilométerig sík vidék található, délebbre a Szahara felé haladva nő a tengerszint feletti magasság, a Vörös tenger mindkét partján a 2000 méteres szintet is elérheti. Legkiemelkedőbb pont a Gebel Katharina, amely a Sinai félsziget déli részén magaslik (2637 m). A sivatagból a Nílus keskeny 15-20 km-es szélességű termékeny síkvidéket hasított ki, a vízhozam szabályzását az asszuáni gát biztosítja. Az ország éghajlata mediterrán jellegű, déli részein inkább trópusinak érezhető. Nyáron a hőmérséklet 30-40 fok közötti, télen 10-15 fok, az esőzés ritka, általában napsütéses időjárás jellemző., az időjárás legkellemetlen jelensége a sivatagi homokvihar. A jelentősebb sivatagi területeken 6-8 nagyobb oázist találhatunk, ettől eltekintve teljesen lakatlan.
 

Egyiptomi nyelv

Hivatalos nyelv az arab, de könnyen lehet kommunikálni angolul is. A turistaközpontokban beszélnek németül és oroszul.
 

Egyiptom időzóna

Magyarországon érvényes időtől függően + 1 órát hozzá kell számítani.

Egyiptom pénznem: hivatalos pénznem az egyiptomi font (LE). 1 USD = 5,6 LE (2010 februári árfolyam szerint). A pénzváltó irodákban, bankfiókokban és szinte minden szállodai recepción lehet USD-t vagy EUR-t egyiptomi fontra beváltani.
 

Egyiptom vízum

Az Egyiptomba való beutazáskor rendelkezni kell (legalább még 6 hónapig) érvényes útlevéllel. Minden turista köteles a repülőtéren egyiptomi vízumot kiváltani, amely 15 USD-be kerül. Erre a célra ajánlatos az összeget előre kiszámolni és előkészíteni.
 

Víz Egyiptomban

Ttekintettel az éghajlatra a víz nagyon értékes és takarékoskodni kell vele. Mivel más a bakteriális flóra összetétele, ajánlott csak a palackozott víz fogyasztása.
 

Egyiptom oltások:

Nincs kötelező oltás.
 

Fényképezés Egyiptomban:

tilos a katonai létesítmények, hidak, kikötők és ellátó raktárak fényképezése. Ha egy egyiptomival akarunk fényképet készíteni, mindig kell kérni a beleegyezését, előfordulhat, hogy pénzt kér érte. A Kairói Múzeumban és a Királyok Völgye sírkamráinál tilos fényképezni és filmezni.
 

Borravaló Egyiptomban:

Arab országokban hagyomány a „baksis” fizetése. A borravaló nagyon elterjedt, sőt, bizonyos esetekben kötelező – mindenért, akár a legapróbb szolgáltatásért. Ha el akarják kerülni a „baksis” adásával kapcsolatos kellemetlen helyzeteket a szállodákban, hajón vagy kirándulás közben, javasoljuk, hogy készüljenek fel ezekre a kiadásokra (kb. 15 USD egy hétre, illetve kb. 25 USD két hétre). Figyelembe kell venni, hogy az egyiptomi alapfizetések rendkívül alacsonyak és az ún. baksis, az Önöket a szállodában és kirándulásokon kiszolgáló személyzet fizetésének kiegészítését jelent.
 

NAGYKÖVETSÉGEK:


Egyiptomi Nagykövetség Magyarországon:
1125 Budapest, Istenhegyi út 7/b.
Tel: (06-1) 225 2150 Fax: (06-1) 225 8596

Magyar Nagykövetség Egyiptomban :
29. Mohamed Mazhar Str. Zamalek, Cairo
Tel: (0020-2) 735 6478 Fax: (0020-2) 735 8648
Kérdése van? +36 1 785 9892