Akciós görögországi utazások hasznos tanácsok

Hasznos tudnivalók Görögországról
 

Görögország, általános adatai

Főváros: Athén
Nyelv: görög, de az idegenforgalmi régiókban angolul, németül vagy olaszul is beszélnek, általában az összes információs és tájékoztató tábla görög és latin betűvel is fel van tüntetve.
Pénznem:  euro (1 EUR = kb 280-300 Ft)
Időeltolódás:  Magyarországhoz viszonyítva + 1 óra
Lakosság: kb. 10,5 millió
Alapterület: 131.944 km2
Feszültség: általában 220 Volt, a kisebb szigeteken azonban szükséges átalakító is
Hívószámok: Magyarország hívószáma:0036 , Görögország hívószáma:0030
 

Görögország időjárása

Időjárás: Görögország éghajlata mediterrán, a nyár forró és száraz, szinte teljesen felhő nélküli égbolttal, míg a tél csapadékos. A napsütéses órák száma magas, és ritka az eső. A nyár május végétől szeptember végéig tart, legmelegebb hónapok a július és az augusztus. Nagy a hőség miatt a görögök a déli órákban többnyire sziesztát tartanak.
Vallások: a lakosok 98%-a görög keresztény (ortodox) vallású, 2 %-a muszlim
 

Egészség

Gyógyszertár: farmakio felirattal és zöld kereszttel jelzik, a szieszta ideje alatt zárva tartanak. Recept nélkül többféle gyógyszer is kapható, de javasoljuk, hogy az általánosabb gyógyszerekből vigyen magával (láz-, és fájdalomcsillapító, gyomorbántalmak elleni készítmény).
Ivóvíz: A csapvíz szinte mindenütt iható, de egyes helyeken szokatlan lehet az íze, különösen az érzékenyebb gyomrú utasoknak, ajánlatos palackozott vizet fogyasztani.
Fontos: a nagy klímaváltozás miatt főleg az első napokban sok folyadékot fogyasszanak, kerüljék a nehéz ételeket és a közvetlen napot. Az erős napsugárzás miatt magas faktorszámú naptejet vigyenek magukkal. Az esti órákban szúnyogirtó szükséges.
 

Görögország, ételek, italok

A görög konyha nagyon ízletes, változatos és egészséges. Olivaolajat, citromot és borsot használnak, mely az ételeknek különleges ízt varázsol. Nem ajánlatos kihagyni a halspecialitásokat, valamint a gyrost (görög húskészítmény), tzatzikit (joghurt, fokhagyma, olaj és uborka keveréke), a horiatikit (görög saláta fetával). Mindemellett kiválóak a görög borok, az ouzo (mentolos likőr) és a híres frissítő frappé is (jegeskávé).
 

Görögország közlekedés

Helyi buszjáratok: A nagyobb települések és az üdülőhelyek között jó az autóbusz közlekedés, bár a menetrendet nem mindig tartják be.
Taxi: A taxik általában taxiórával közlekednek, de hosszabb távra érdemes az árat előre kialkudni. A viteldíjak éjszaka magasabbak lehetnek, de még akkor is hasonlóak az itteni árakhoz.
Autókölcsönzés: mindenütt lehet bérelni személygépkocsit, kismotorokat, robogókat. A járművek bérlésének feltétele, hogy a vendég rendelkezzen nemzetközi jogosítvánnyal (ezt általában nem kérik), legalább 1 éves jogosítványa legyen és 21 évesnél idősebb. A motorbérléshez „A” típusú személyi igazolványra van szükség. Mindig győződjön meg róla, hogy a bérleti díj tartalmazza a teljes körű casco biztosítás árát is. Figyeljünk, hogy a görög sofőrök mediterrán lendülettel vezetnek.
 

Praktikus

Fényképezés és filmezés: Általában a fényképezéssel nincs probléma, ahol tilos a fényképezés azt egyértelmű tiltó táblával jelzik, helyenként fizetni kell érte.
Pénzváltás: bankok általában a következőképpen vannak nyitva: H-CS: 9.00-13.30, P: 9.00-12.30, SZ-V: zárva. A bankokon kívül az utazási irodákban és szállodákban is lehet pénzt váltani. A hitelkártyákat nagyobb szállodákban és üzletekben fogadják csak el. Pénzautomatákat is igénybe vehetünk, az utcai ATM-ek a legáltalánosabbak, de szállodában, étteremben, sőt akár egy-egy tavernában is találkozhatunk pénzkiadó automatával.
Posta: Görögországban képeslapokat és bélyeget az ajándékboltokban, vagy trafikban, görög néven „periptero” is lehet kapni. Leveleket és képeslapokat a szálloda recepcióján is fel lehet adni, vagy egyszerűen be lehet dobni a sűrűn elhelyezett sárga színű, ELTA felirattal ellátott postaládákba.
Elektromosság: általában 220 Volt, a kisebb szigeteken azonban szükséges átalakító is
Telefonálás: magyar mobiltelefonok az egész ország területén használhatóak. A legolcsóbbak az utcán található fülkék, melyek kártyával működnek, melyet kb. 5, 6 Euróért meg lehet vásárolni. Egy perc kb. 1 Euróba kerül. Ajánlhatóak továbbá a szintén 5 Euróért megvásárolható nemzetközi hívókártyák, amelyek segítségével akár szállodai szobánkból telefonálhatunk igen kedvező tarifán. Magyarország hívószáma Görögországból: 0036, Görögország hívószáma Magyarországról: 0030.
Érdemes igénybe venni a Hungary Direct szolgáltatásait is, mely szerint a Magyarországról hívást kezdeményező fél vállalja a hívás költségét. A hívott szám előtt a Hungary Direct hívószámát szükséges tárcsáznunk, mely a következő: 00-800-36-11.

Szokások, emberek

Borravaló: Görögországban a számla végösszegének 10%-át szokás borravalóként adni, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással. Nagyra értékelik, ha a szállodai alkalmazottaknak, kiránduláson a sofőrnek, idegenvezetőnek borravalót adnak.
Legfontosabb ünnepek: Ortodox húsvét - Nagypéntektől húsvét hétfőig, a munka ünnepe - május 1, Agia Pnevmatos - pünkösd, Mária mennybemenetele - augusztus 15., nemzeti ünnep- október 28.
Vendégszeretet: a görögök hagyományosan vendégszerető nép, nem tolakodóak, ha egy kis ouzoval kínálnak, fogadjuk el nyugodtan.
Öltözködés: Merev öltözködési szabályok nincsenek. A meleg napok ellenére az esték hűvösebbek is lehetnek, különösen a tengerparton, ahol feltámadhat a szél, ezért érdemes magunkkal vinnünk egy vékony kardigánt, pulóvert. Feltétlenül ajánlott a napszemüveg és valamilyen kalap, kendő. A templomokba, illetve kolostorokba vállat, térdet takaró ruhában lehet bemenni.
 

Szállások és környezetük

Szoba
Néhány szállodában megtörténhet, hogy az ágyak padlóhoz rögzítettek. Az egyszerűbb szállodákban, panziókban, apartmanokban a törölközőt és az ágyneműt csak hetente egyszer cserélik és előfordulhat, hogy vasárnap nem takarítanak. Általában javasoljuk, hogy strand-törölközőt vigyenek magukkal, mivel a szálláshelyek által adott törülközőt tilos levinni a tengerpartra. Előfordulhat, hogy a zuhanyzóban nincs külön zuhanytálca.
Csatornázás
A csatornahálózat fejletlensége miatt a szállásadók fokozott kérése, hogy az egészségügyi papírt a szemetesbe helyezzék.
Légkondicionálás
Görögországban július és augusztus hónapban általában ingyenesen használható a klíma, előtte és utána azonban fizetni kell érte.
Strandok
Görögországban minden strand szabad strand, így mindenhol fizetni kell a napágyakért és napernyőkért. Két ágy és egy napernyő díja kb. 8-10 Euro/nap. Néhány all inclusive szállodának van csak saját strandja, ahol nem kell ezért fizetni, ezeket külön jelezzük katalógusunkban. A parton általában az all inclusive vendégeknek is fizetni kell a fogyasztásukért. Az ezzel kapcsolatos részletes információt megtalálja az egyes szállodák leírásánál.

Végezetül egy jó tanács: ne számítson Görögországban észak-európai pontosságra, mivel az idő fogalma itt mást jelent! A görögök általában este \"ébrednek fel\", későn étkeznek, és hajnalig mulatnak. Akkor fogja itt jól érezni magát, ha sikerül megéreznie a görög életérzést!
Kérdése van? +36 1 785 9892